Mee goreng berbungkus surat khabar merupakan trend popular sewaktu era 90-an dan sebelumnya. Kini, stail ini masih lagi dibuat tetapi sudah jarang dijumpai dan memang susah nak rasa kesedapan me goreng yang sebegini.
Resipi Mee Goreng Basah
- Sepeket mee kuning (lalukan dengan air paip)
- Isi ayam
- Air rebusan ayam
- Telur
- Sawi
- Tauge
- Bawang putih
- Bawang merah (tumbuk halus).
- Cili kisar
- Sos tiram
- Sos cili
- Tauhu goreng yang dihiris
- Kicap lemak manis
Cara memasak:
- Panaskan sedikit minyak. Gorengkan 2 biji telur, hancurkan kasar dan ketepikan.
- Tambah sedikit minyak pada kuali dan tumiskan bawang. Biar agak garing.
- Kemudian masukkan cili kisar dan kacau rata. Tumis sampai cili masak.
- Dah okay masukan isi ayam dan kacau rata. Biar seketika dan masukkan sos tiram, sos cili dikacau rata.
- Terus masukkan air rebusan ayam biar mereneh seketika. Kepekatan kuah ikut sukatan memasing.
- Letakkan kicap lemak manis dan sedikit sahaja kicap masin. Biar mendidih dan masukkan tauhu dan telur.
- Akhir sekali, masukkan mee dan kacau rata. Bubuh sawi dan tauge kacau rata. Kalau warna kurang, curahkan kicap lemak manis lagi. Kacau rata dan tutup api.
No comments:
Post a Comment